“De reddede mig fra cigaretterne – og nu er de forbudt”

Forbuddet mod engangs-e-cigaretter i Storbritannien trådte i kraft 1. juni. Men konsekvenserne kunne mærkes allerede før: Tusindvis af britiske dampere hamstrede løs, mens butikkerne tømte hylderne for de populære produkter.
“Nu forbyder de et hjælpemiddel, der faktisk fik mig til at kvitte smøgerne – det er kontraproduktivt og dumt,” siger Claire Fox, en af Storbritanniens mange millioner dampere.

Ved månedsskiftet blev det officielt forbudt at sælge engangs-e-cigaretter i Storbritannien. I ugerne op til forbuddet har dampere over hele landet fyldt lagrene med deres yndlingssmage, før de ulovligt forsvinder fra hylderne.

Samtidig lyder der advarsler fra politikere, miljøorganisationer og forskere – ikke bare mod produkternes affaldsproblemer, men også mod den måde, brugerne skiller sig af med dem.

“De reddede mig fra tobaksrøg – nu er de forbudt”

Claire Fox, baronesse og tidligere storryger gennem 40 år, fortæller til radiostationen LBC, at hun har været røgfri i 18 måneder – udelukkende takket være engangs-e-cigaretter.
”De virkede fantastisk. Nu bliver et effektivt hjælpemiddel forbudt – det er både dumt og skadeligt,” siger hun.
Og hun er langt fra alene i sin kritik. Mange britiske dampere, som har brugt engangsmodeller som erstatning for cigaretter, udtrykker frustration over forbuddet. Flere fortæller, at de allerede har opbygget store private lagre for at klare sig, når salget stopper.

“10 vapes for 20 pund”

25-årige Cara Hallinan, tidligere daglig ryger, fortæller til BBC, at hun har 40 engangsmodeller liggende derhjemme – og planlægger at købe flere.
”Jeg har købt hele kasser fra min lokale butik. De prøver at komme af med dem, så jeg fik 10 engangs-vapes for 20 pund,” siger hun.
Hun erkender, at der findes alternativer, men oplever engangsmodellerne som praktiske og uundværlige i en travl hverdag.
”Med alt det andet i mit liv – hvad nu hvis jeg glemmer at lade min genopladelige? Eller vågner op en morgen uden en vejp – eller den dør på arbejdet?” spørger hun.

Miljøfolk: “Det er ikke affald – det er ressourcer”

Miljøorganisationer advarer samtidig om, at engangsmodellerne skaber massive affaldsproblemer.
Scott Butler, direktør for Material Focus – en britisk organisation for genbrug af elektronik – siger til LBC, at produkterne er en tikkende miljøbombe.
”Vi smider otte millioner engangs-vapes ud hver uge. De indeholder litium og kobber – materialer, vi skal bruge til fremtidens grønne teknologi. Det er ikke affald – det er ressourcer.”

Han påpeger, at selv om produkterne markedsføres som “engangs”, findes der ingen effektiv infrastruktur til at håndtere dem. I stedet ender de ofte i husholdningsaffaldet – hvilket kan føre til brande og miljøskader.
Efter 1. juni risikerer privatpersoner bøder på op til 600 pund (ca. 8.000 DKK) for forkert bortskaffelse. Forhandlere kan slippe endnu dyrere – helt op til 6.000 pund.

Studie: Brug af engangsmodeller er allerede faldende

Men måske bliver forbuddet ikke så dramatisk på sigt. En ny undersøgelse fra University College London – omtalt af det svenske medie Vejpkollen – viser, at brugen af engangsmodeller allerede er faldende, især blandt unge voksne.
Andelen af dampere, der bruger engangsmodeller, er faldet fra 44 % til 29 % på bare ét år.

Forbud mod salg – ikke brug

Det britiske forbud gælder kun salg – ikke besiddelse. Det betyder, at det stadig er lovligt at bruge engangsmodeller efter 1. juni, men ikke at købe dem lovligt inden for landet.

Nylig tilladt i Danmark

I Danmark er situationen den modsatte: Her blev det for nylig tilladt at sælge engangsmodeller, efter de tidligere blev afvist på grund af manglende børnesikring. De fleste modeller på markedet kræver dog, at man aktivt fjerner en sikkerhedssikring for at aktivere dem.

Laptop VejpTjek

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.

Kategorier

Om os

Vi er et uafhængigt medie dedikeret til e-cigaretter og andre røgfri nikotinprodukter. Vi analyserer reguleringer, forskning og debatter og leverer pålidelig information til brugere, virksomheder og beslutningstagere.

Chefredaktør: Stefan Mathisson.