Lokker børn? – Ja.
Mørkt? – Absolut.
Tåbeligt? – Helt vildt.
En joke? – Heldigvis.
Med farverige designs og smagsvarianter, der minder om slik, har e-cigaretter i årevis været under kritik for at appellere til børn og unge. Inden for den mere seriøse del af vejpverdenen har man i lang tid taget sig til hovedet – for netop disse visuelle og smagsmæssige valg undergraver kampen mod restriktioner og forbud, som ofte begrundes med ønsket om at beskytte mindreårige mod nikotin.
Og med ”venner” som Vape-o-Gotchi – en tydelig reference til det klassiske japanske legetøj Tamagotchi – behøver branchen nærmest ingen fjender. Det skyder sig selv i foden.
En Tamagotchi på damp
Vape-o-Gotchi er i al sin enkelthed en e-cigaret forbundet med en lille skærm, hvor et digitalt kæledyr ”lever”. Men kun så længe du fortsætter med at tage sug. Stopper du, lægger dit lille ven af binærkode sig ned og dør.
Bag ideen står opfinderne Rebecca Xun og Lucia Camacho.
Twistet – som mange medier har overset i deres videreformidling – er, at opfindelsen skal være tåbelig. Det er hele pointen.
Vape-o-Gotchi blev skabt til eventet ”Stupid Hackathon” på New York University – en konkurrence, hvor målet er at bygge de mest meningsløse og fjollede teknologiske løsninger overhovedet.
Fra rygestopværktøj til satirisk koncept
Ifølge Lucia Camacho, som udtalte sig til Mail Online, startede projektet faktisk som et redskab til at hjælpe folk med at stoppe med at vejpe. I den oprindelige version døde kæledyret, hvis du begyndte at bruge din e-cigaret – en slags omvendt psykologi, eller “forældrekontrol over dig selv”, som Camacho udtrykker det.
Men da duoen begyndte at omarbejde idéen til Stupid Hackathon, valgte de en mørkere, mere ironisk tilgang – hvor man skal vejpe for at holde dyret i live. Ifølge dem selv blev det både mere underholdende og mere passende til konkurrencen.
”Det er lidt sjovere at være ond,” siger Lucia Camacho.
Simpel teknik, stor viral effekt
Selve enheden består af en almindelig Elf Bar – en populær engangs-damper – koblet til en lille skærm, en simpel computer og en sensor, der registrerer, hvornår dampen bliver brugt. Afhængigt af hvor ofte brugeren vejper, ændrer animationen af det lille kæledyr sig. Også batteriniveauet på vejp’en har indflydelse på dyrets ”sundhed”.
Opfindelsen er ikke til salg – og bliver det heller ikke. Men naturligvis har den vakt stor opmærksomhed på sociale medier. Nogle tager joken til sig og skriver, at de ville elske at eje en, mens andre misforstår konceptet og bliver oprørte.
Satire møder misinformation
“Det er desværre ikke overraskende. E-cigaretter har været kontroversielle i næsten 20 år. Myndighedernes information om teknologien er ofte mangelfuld – til tider direkte vildledende – og det skaber grobund for, at folk tror på hvad som helst,” siger Stefan Mathisson, chefredaktør på VapeTjek og den svenske platform Vejpkollen.
“Det er sjældent, at man læser om vejping som et redskab til rygestop – selvom det netop er sådan, de fleste brugere anvender e-cigaretter i dag,” tilføjer han.